Implanturile dentare sunt soluția potrivită pentru înlocuirea dinților lipsă sau chiar pentru refacerea totală a danturii. Pentru a putea să ne bucurăm cât mai mult de rezultatele obținute în urma unui tratament cu implant dentar, este necesar să cunoaștem indicațiile post operatorii pentru o vindecare completă și recomandările medicilor cu privire la îngrijirea și curățarea acestora. În continuare aflăm totul despre implantul dentar, de la beneficii, etape ale tratamentului, prețuri și până la mitul conform căruia organismul poate respinge implantul dentar.
Totul despre tratamentele cu implant dentar: când și cum se fac
Implanturile dentare sunt o soluție sigură, rapidă și fără durere, care ne ajută să avem o dantură completă și o sănătate orală bună. Acestea joacă rolul rădăcinii naturale a dintelui și sunt realizate din materiale 100% biocompatile, astfel riscurile legate de respingerea implanturilor de către organism sunt complet înlăturate. Pentru a putea ține locul unui dinte natural, implantului dentar i se atașează o coroană dentară, care redă atât rolul funcțional, cât și cel estetic.
Tratamentele cu implant dentar se recomandă și pentru acele persoane care au un singur dinte lipsă și își doresc să îl înlocuiască printr-o procedură ce nu afectează dinții vecini, dar și pentru acei pacienți cărora le lipsește un număr mai mare de dinți, ori suferă de anumite afecțiuni dentare din cauza cărora dinții naturali nu mai pot fi salvați. De asemenea, implanturile dentare pot reprezenta o soluție pentru acele persoane care deși poartă proteze dentare mobile își doresc din nou dinți ficși și un confort mult mai mare.
Pentru a putea beneficia de implanturi dentare este necesar, în primul rând, un consult realizat de către un medic specialist, ulterior este ales planul de tratament potrivit. Pentru a putea insera implanturile dentare în os, medicul implantolog face o incizie la nivelul gingiei. Dacă osul este atrofiat sau afectat într-o mare măsură, se poate realiza o adiție de os astfel încât implanturile să poată avea suportul necesar. La 7-10 zile după intervenție se îndepărtează firele de sutură.
Tipuri de implanturi dentare
Alegerea unui implant potrivit pentru fiecare persoană în parte se face împreună cu medicul specialist, care într-o primă etapă analizează cu atenție cavitatea orală, radiografia dentară și, în unele cazuri, CT-ul pacientului pentru a putea pune un diagnostic corect și complet. Ulterior, împreună cu pacientul este ales planul de tratament personalizat: numărul de implanturi dentare necesare și tipul acestora. Medicul specialist recomandă tipul implanturilor dentare în funcție primul consult în cadrul căruia analizează și volumul osos al pacientului. Astfel, acesta poate recomanda de exemplu implanturile dentare DSI, sau în unele cazuri implanturile zigomatice, care includ și o intervenție de adiție osoasă. Acest tip de implanturi dentare se recomandă acelor persoane al căror os maxilar este complet atrofiat, iar implanturile nu au loc pentru a fi inserate. Implanturile zigomatice se fixează în oasele zigomatice sau, așa cum sunt cunoscute de către cei mai mulți dintre noi, oasele pomeților.
Beneficiile unui implant dentar corect inserat
Implanturile dentare reprezintă o soluție optimă pentru înlocuirea unui dinte lipsă sau chiar pentru refacerea totală a danturii. Atunci când alegi să îți pui un implant dentar dinții sănătoși nu sunt afectați, așa cum se întâmplă în cazul unei punți dentare. De asemenea, un implant dentar prevede un grad ridicat de confort deoarece poți mânca tot ceea ce îți dorești, capeți mai multă încredere în tine, zâmbești și vorbești fără frică sau durere.
Care sunt riscurile unui implant dentar?
Atunci când alegi să îți pui un implant dentar este necesar să cunoști atât avantajele, cât și riscurile tratamentului. Pentru a te putea bucura de un implant dentar este necesar să respecți recomandările medicilor specialiști și să acorzi o atenție sporită igienei orale.
Atunci când pacienții nu beneficiază de o intervenție chirurgicală corectă sau când nu respectă indicațiile medicilor, implanturile dentare pot crea probleme. Iată care sunt acestea și cum le putem preveni:
Infecțiile la nivelul implantului dentar
Infecția poate duce la un eșec total al intervenției cu implant dentar, deoarece afectează atât zona gingivală, cât și țesuturile moi. De asemenea, aceasta reprezintă un adevărat risc pentru întreg organismul, o infecție netratată la timp se poate răspândi cu ușurință și, de aceea, poate provoca complicații ulterioare.
Pentru a te asigura de faptul că nu te vei confrunta cu apariția infecțiilor în jurul implanturilor dentare este necesar să nu neglijezi igiena orală. 12 ore de la operație nu se recomandă clătirea energică a gurii pentru a evita îndepărtarea cheagului format. Igiena orală se reia a doua zi, se recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi. Este foarte important să nu lăsăm resturile alimentare și bacteriile să se acumuleze în zona în care gingia întâlnește implantul dentar, astfel este recomandat ca periajul să se realizeze după fiecare masă, sau cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara.
Odată ce procesul de vindecare s-a încheiat, este foarte important să utilizezi apa de gură pentru a te asigura că bacteriile sunt înlăturate complet, chiar și din locurile în care periuța de dinți nu poate pătrunde. Medicii stomatologi recomandă dușul bucal pentru igienizarea cavității orale, acesta este un dispozitiv care pulsează un jet de apă sau o soluție de apă de gură ce reușește să disloce resturile alimentare din zonele sub gingivale, inter dentare sau din jurul implanturilor.
Pentru a asigura o vindecare rapidă, lipsită de complicații și o durată cât mai mare de viață a implanturilor este necesar să mergi la control la 7-10 zile de la intervenției și să nu sari peste vizitele periodice din 6 în 6 luni la stomatolog.
Eșuarea fuziunii cu osul
Implantul dentar este recomandat pacienților care își doresc un zâmbet sănătos și frumos. Unii medici stomatologi recomandă inserarea implanturilor dentare chiar dacă volumul osului maxilar este diminuat, de aceea, în astfel de situații poate apărea eșuarea fuziunii implantului dentar. În cadrul Clinici Stomatologice Madident recomandăm adiția osoasă acelor pacienți care nu prezintă un volum și o înălțime osoasă suficientă pentru inserarea corectă a implanturilor dentare, tocmai pentru ca implantul să poată avea suficientă susținere de-a lungul timpului.
Leziuni la nivelul țesuturilor
O posibilă problemă ce poate apărea în urma inserării implanturilor dentare este reprezentată de deteriorarea țesuturilor și nervilor din jurul acestora. Deși cazurile sunt foarte rare, este un risc pe care trebuie să îl cunoaștem și de care trebuie să ținem cont mai ales atunci când alegem medicul implantolog care urmează să realizeze intervenția chirurgicală. Lezarea țesuturilor are loc atunci când implantul dentar este inserat mult prea aproape de nerv poate produce dureri mari pacienților atât la nivelul gingiei, cât și a limbii, a obrazului și a buzelor. Este foarte important să comunici cu medicul specislist și să întrebi orice crezi că este necesar să știi despre vindecarea implanturilor dentare.
Tratament cu implant dentar indicații și riscuri
Care sunt soluțiile în cazul unui implant dentar nereușit
În cadrul Clinici Stomatologice Madident Alba Iulia orice problemă își găsește soluția potrivită! Dacă ai un implant dentar care îți provoacă disconfort, atunci poți beneficia de programul „O nouă șansă” prin care poți înlocui implantul dentar eșuat cu unul nou care te va ajuta să zâmbești din nou! De asemenea, primești credit din partea noastră 100 € pentru fiecare implant pe care trebuie să îl schimbi.
Prețul unui implant dentar
Planul de tratament realizat în Clinica Stomatologică Madident Alba Iulia este unul personalizat pentru fiecare persoană în parte, în funcție de afecțiunile și probleme dentare. Costurile unui plan de tratament cu implanturi dentare sunt diferite de la o persoană la alta, iar prețul unui implant dentar începe de la 2000 de lei.
Pentru mai multe detalii referitoare la costurile Clinici Stomatologice Madident Alba Iulia, puteți accesa pagina special destinată prețurilor tratamentelor stomatologice. Lista Tarife Stomatologie Madident Clinic Alba Iulia
Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.
Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065
Zâmbim împreună! 😁 Echipa Madident!
Programări: 0751802065