Prima pagină » Servicii » Proteza dentară

Proteza dentară

Proteza dentară complet detașabilă

Proteza dentară complet detașabilă, cunoscută în mod obișnuit ca proteză, este un dispozitiv pentru înlocuirea dinților naturali. Spunem complet, deoarece proteza dentară înlocuiește toți dinții, fie a maxilarului superior pentru o proteză dentară superioară, fie a maxilarului inferior pentru o proteză dentară inferioară.

Proteza dentară

Termenul detașabil înseamnă că proteza dentară poate fi îndepărtată din gură pentru întreținere zilnică sau pur și simplu pentru somn. Protezele dentare sunt realizate din dinți din rășină acrilică sau, ca în trecut, din porțelan. Dinții imita, evident, dinții naturali, dar exista si acrilic roz pentru a imita gingiile.

Tehnicienii dentari fac proteze dentare complet detașabile din măsurători, amprente și prescripții de la un medic dentist sau stomatolog.   

Proteza dentară parțială detașabilă

Proteza dentară parțială detașabilă, în comparație cu proteza dentară completă , este un dispozitiv folosit pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți pentru a îmbunătăți fonetica, mestecarea, precum și estetica.

Tehnicienii dentari fac proteze dentare parțiale detașabile din măsurători, amprente și prescripții de la un medic dentist sau stomatolog.   

Proteza dentară parțială detașabilă este realizat parțial din plastic (dinții și gingia) și o structură metalică care permite, cu cârlige, să păstreze proteza dentară parțială detașabilă ferm în gură pacientului.

Coroana

Când un dinte este rupt, acesta nu mai are suficientă structură dentară naturală sănătoasă pentru a susține o rășină compozită sau un amalgam (din cauza cavităților, de exemplu) sau este devitalizată în urma unui tratament canal, se procedează în general la fabricarea unei coroane.

Coroana este o restaurare care va acoperi complet dintele care o susține. În cazul tratamentului canalului rădăcinilor, când structura naturală vizibilă a dintelui este distrusă, fabricarea unui pivot (ancorat în rădăcină) va fi necesară pentru a susține coroana. Coroana este o restaurare fixă, adică este lipită în gură. Deoarece doar unul sau câțiva dinți sunt înlocuiți cu o coroană, iar aceasta din urmă este cimentată definitiv în gură, aceasta se numește proteză dentară parțială fixă.

Fabricarea unei coroane

Pentru fabricarea unei coroane se utilizează în principal trei metode: metoda ceramico-metalică, metoda ceramico-ceramică și restaurarea rășinii compozite. Fiecare dintre aceste metode are cerințele sale și satisface nevoile specifice din punct de vedere al funcționalității, esteticii și rezistenței. Putem adăuga, de asemenea, că există încă coroane complet în aur galben pentru dinții posteriori. Acest tip de coroană are avantajul de a fi foarte solid și de a nu purta în mod excesiv dinții naturali ai maxilelor opuse. Aceasta este o soluție interesantă atunci când estetica nu este în joc.

Pentru a face o coroană, dentistul trebuie să „pregătească” mai întâi dintele care îl va primi. Pentru a face acest lucru, trebuie să reducem dimensiunea acestui dinte prin șlefuire pentru a crea un spațiu suficient pentru a permite obținerea unei coroane cu aspect natural.

Odată ce dintele este redus, dentistul ia o amprentă care va fi apoi transformat într-un model de lucru de către tehnicianul dentar.

Pentru a obține o coroană aranjată armonios cu dinții naturali, tehnicianul dentar lucrează în colaborare cu dentistul pentru a face o selecție adecvată a culorii dintelui. Vor folosi diferite instrumente: ghiduri de culoare, fotografie (pe hârtie sau digitală), digitalizator pentru nuanțe. Toate datele colectate vor fi introduse în dosarul pacientului.

Coroana metalo-ceramică

Coroana metalo-ceramică, după cum îi spune și numele, este compusă din două materiale de bază: un aliaj metalic și o ceramică dentară. Aliajul servește ca bază (schelet metalic) pentru a susține ceramica care îl va acoperi. Termenul „porțelan” este uneori folosit și pentru a se referi la ceramica dentară. Metoda metal-ceramică este de departe cea mai utilizată, deoarece are o durată de viață foarte lungă. De asemenea,  permite folosirea ei în anumite condiții mai dificile în care nu sunt recomandate alte tehnici de fabricație.

Pentru realizarea coroanei ceramice-metalice, realizăm mai întâi o structură metalică, care va fi apoi acoperită cu o succesiune de straturi ceramice special concepute pentru a reproduce culorile și transluciditatea un dinte natural.

Coroana ceramică-ceramică

Coroana ceramică-ceramică este o coroană realizată în întregime din ceramică, ceea ce îi conferă caracteristici de transmitere a luminii similare cu cea dentară naturală. Ca și în cazul coroanei metalico-ceramice, coroana ceramico-ceramică poate fi produsă și pe o substructură de sprijin, dar cea din urmă va fi de natură ceramică.

Coroana ceramico-ceramică este adesea mai estetică, dar va fi contraindicată dacă nu se respectă anumiți parametri (ocluzie, tip de dinte etc.).

Rășina compozită

Rășina compozită este utilizată sub formă de pastă care trebuie întărită cu o sursă de lumină (întărire a luminii). Este în esență același material ca cel utilizat de către stomatologi pentru producerea de „umpluturi albe”. La fel ca aceste celebre „umpluturi albe”, coroana compozită are o durată de viață mai limitată decât cea a coroanei ceramice.

Compozitul ne permite să atingem un nivel estetic comparabil cu dentiția naturală, având în același timp un nivel de abraziune apropiat de cel al smalțului.

Podul tradițional

Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc, există multe posibilități de remediere a acestei situații. Podul tradițional este unul. Putem compara podul din câmpul dentar cu cel care leagă cele două maluri ale unui râu: doi stâlpi conectați de o pasarelă. Într-o manieră destul de asemănătoare, podul tradițional este folosit pentru a uni doi dinți de bont folosind un dinte agățat. În acest fel pot fi conectați mai mulți dinți, atât timp cât numărul și calitatea bonturilor sunt suficiente.

Podul necesită fabricarea unei structuri (cadru) care să sprijine materialul estetic care îl acoperă.

La fel ca în cazul coroanei, podul tradițional este proiectat după una dintre următoarele trei metode: podul ceramico-metalic, podul ceramico-ceramic sau podul din rășină compozit. Încă o dată, trebuie menționat că, din motive de soliditate, puntea cu substructura metalică este deseori utilizată, în special pentru dinții posteriori.

Podul fluture

Ca alternativă la înlocuirea unui dinte, podurile fluture sunt considerate o posibilă posibilitate atunci când condițiile permit. Podurile fluture au avantajul de a fi mai conservatoare pentru dinții purtători de sarcină. De menționat, de asemenea, că durata acestui tip de restaurare este puțin mai scurtă decât coroanele și podurile tradiționale.

Podul Maryland (sau Podul fluture) își ia numele de la universitatea în care s-a născut. Metafora fluturelui explică perfect principiul acestei restaurări: un corp cu două aripi. Podul fluture este folosit atunci când lipsește un dinte și dorim să evităm atacarea dinților naturali adiacenți, făcând un pod tradițional.

Pivot radicular

Când un dinte a fost supus unui tratament al canalului rădăcinilor, observăm o schimbare a culorii acestuia în timp (dintele devine mai întunecat, mai gri). Acest lucru este atunci când opțiunea de a face o coroană devine interesantă.

Înainte de a putea continua cu fabricarea coroanei, trebuie să fabricăm un pivot care să se așeze în cavitatea creată de tratamentul canalului radicular. Acest același pivot poate servi și ca suport pentru coroana care urmează.

Fațete

Fațeta este o restaurare estetică utilizată în principal pe dinții frontali. Permite corectarea multor situații inestetice fără a deteriora excesiv dintele care îl susține. Fațeta este lipita pe loc și acoperă doar suprafața dintelui care este expusă la zâmbet.

Repara:

– Inegalitate în lungimea și poziția dinților

– Probleme estetice cauzate de prea multe umpluturi compozite sau care și-au schimbat culoarea în timp (cofeină, țigări)

– Dinți uzați prematur care dezvăluie o colorare inestetica

– Un dinte ușor rupt

Incrustarea

Incrustarea de rășină din porțelan sau compozit este o alternativă estetică la înlocuirea unui amalgam (umplutură). Înlocuind metalul amalgamului cu un material care poate reproduce culorile și efectele dintelui, incrustația se încadrează perfect în dentiția naturală.

Proteza dentară pe implante

Proteza dentară pe implante este cea mai recentă alternativă a protezelor dentare. Această tehnică permite înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsiți prin plasarea implanturilor de titan direct în osul maxilar. Datorită plasării implanturilor, un pacient va putea recupera tot confortul unei proteze dentare fixe stabile. În cazul unei proteze dentare fixe (coroană sau pod), efectul asupra nivelului estetic și funcțional este comparabil cu cel al dentiției naturale. În plus, utilizarea (și modificarea) dinților naturali vecini nu mai este necesară (așa cum se întâmplă la fabricarea unui pod).

Un tratament implantologic necesită multă rigoare, atât în ​​planificare, cât și în implementare. Colaborarea mai multor specialiști în domeniul stomatologic (chirurg, stomatolog, tehnician dentar) este necesară pentru realizarea diferitelor etape. Începem cu o analiză a cazului care trebuie făcut. Chirurgul plasează apoi implantul în os. Implantul este lăsat să se vindece timp de câteva luni pentru a permite implantului de titan să se integreze în masa osoasă. După aceea, tehnicianul dentar poate continua cu fabricarea protezei dentare din amprente luate de dentist.

Proteza dentară ,coroane și bonturi pe implanturi:

Aceasta este metoda de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți lipsiți, cei mai apropiați de dentiția naturală. Implanturile de aici înlocuiesc rădăcina dinților lipsă. Coroana sau podul sunt fixate pe acest implant (e) într-unul din următoarele moduri: folosind un șurub, direct pe implant lipit pe un stâlp care este înșurubat  pe implant.

Proteza dentară detașabila pe implanturi

Protezele dentare detașabile de pe implanturi sunt ideale pentru pacienții a căror proteză dentară completă (proteze dentare) este instabilă în gură (lipsa suportului gingiilor pentru a asigura retenția). Proteza dentară poate fi produsă pe implanturi folosind diferite metode. Metoda aleasă va depinde de numărul de implanturi plasate în gură și de restricțiile funcționale (înălțimea disponibilă pentru realizarea protezei dentare, poziția implanturilor etc.).

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.
Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065
WWW.MADIDENTCLINIC.RO
Programări: 0751802065;
Zâmbim împreună!  🙂 Echipa Madident!