Prima pagină » Chirurgie orală » Importanța sănătății dentare în prevenirea problemelor de memorie

Importanța sănătății dentare în prevenirea problemelor de memorie

Căderea dinților și problemele de memorie sunt tot mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă, iar conexiunea dintre acestea a fost evidențiată în numeroase studii. Descoperirile recente demonstrează că dinții joacă un rol esențial în transferul informațiilor senzoriale către hipocampus, regiunea creierului responsabilă de formarea și evocarea amintirilor. Această legătură ne arată cât de importantă este menținerea unei danturi sănătoase pentru o memorie optimă.

Un studiu recent publicat în Jurnalul European pentru Științe Orale a examinat relația dintre numărul de dinți și performanțele de memorie. Cercetarea a inclus 300 de participanți cu vârste între 55 și 80 de ani din Suedia și Norvegia, care în medie aveau aproximativ 22 de dinți naturali. Comparativ, o persoană cu o dantură sănătoasă și completă ar trebui să aibă 32 de dinți. Interesant este faptul că 3 din 4 participanți aveau măsele lipsă. Potrivit cercetătorilor, absența acestor dinți poate duce la o transmitere redusă a informațiilor în creier, generând astfel probleme de memorie.

Sănătate dentară și probleme de memorie

Masticarea alimentelor are, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății creierului. Persoanele cu probleme dentare tind să consume alimente moi, care nu necesită eforturi de mestecare. Această obișnuință poate afecta fluxul sanguin către creier, deoarece masticația stimulează circulația sângelui în această zonă. Prin urmare, lipsa unei masticări adecvate poate duce la o oxigenare insuficientă a creierului și, implicit, la probleme de memorie.

Un alt studiu realizat la Universitatea din California a relevat legătura dintre igiena orală și demență. După urmărirea a 5.500 de persoane pe parcursul a 18 ani, cercetătorii au descoperit că cei care neglijează igiena orală sunt cu 65% mai predispuși la dezvoltarea demenței în comparație cu cei care se spală pe dinți regulat și acordă atenție sănătății dentare.

Sănătate dentară și probleme de memorie

Pentru a evita aceste probleme și a menține o dantură sănătoasă, este esențial să acordăm atenție igienei orale corecte. În fiecare zi, trebuie să ne periem dinții de două ori cu o pastă de dinți de calitate și să folosim ață dentară și apă de gură. De asemenea, programarea regulată a vizitelor la dentist pentru examene și tratamente preventive este crucială. Nu amâna rezolvarea problemelor dentare, indiferent cât de minore par. Neglijarea unui tratament adecvat poate duce la pierderea dinților și consecințe nedorite asupra memoriei.

Dacă te numeri printre norocoșii care nu se confruntă cu probleme dentare, este important să respecți regulile de bază ale igienei orale și să vizitezi dentistul o dată la 6 luni pentru un control de rutină. Astfel, vei beneficia de o dantură sănătoasă și frumoasă pe termen lung, fără complicații majore.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.

Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065

Zâmbim împreună! 😁 Echipa Madident!

Programări: 0751802065

WWW.MADIDENTCLINIC.RO