Asa cum un ocean este plin de viata, la fel si gura noastra gazduieste un intreg ecosistem de bacterii, aproximativ 100 de milioane de mici vietati in fiecare mililitru de saliva.

O picatura de saliva este ca un oras aglomerat cu milioane de bacterii sau ca si un concert cu 100 de milioane de fani.

Cand sarutam pe cineva pentru 10 secunde, transferam aproximativ 80 de milioane de bacterii.

Este ca si cum am lua toti oamenii din Anglia si i-am muta in Franta, cat numaram pana la 10.

Microbiomul bucal

Paradontoza poate cauza boli de inima.

Bacteriile in majoritatea timpului, traiesc in armonie cu noi, ca si niste colegi de camera care impart utilitatile, dar unele dintre ele, in cazul in care avem o igiena orala deficitara, sunt mai agresive si provoaca carii dentare si paradontoza. Aceste boli, daca nu sunt tratate, pot permite bacteriilor sa intre in sangele nostru si sa cauzeze inflamatie si infectie care pot duce la complicatii grave, precum fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca, infarctul miocardic, accidentul vascular, endocardita si boala arteriala periferica.

Bolile stomatologice ( cariile, paradontoza) putem sa le comparam cu niste gauri foarte mici neobservate dintr-o barca. Ele nu ne deranjeaza foarte mult, dar incet, incet daca sunt lasate sa continue pot sa ne faca foarte mult rau inimii si vaselor de sange. Sa ne gandim in felul urmator: bacteriile dupa ce intra in sange pe la nivelul dintilor cariati si a giingiilor bolnave sunt ca si niste hoti care intra intr-o casa si fura lucruri de valoare. Anticorpii, care sunt un fel de politistii ai corpului, incearca sa lupte impotriva hotilor, dar in acest proces, pot provoca si daune stucturale vaselor de sange (le modifica peretii, ajuta la depunerea de grasimi la nivelul peretilor) si valvelor inimii cauzand boli valvulare cum sunt insuficientele valvulare sau stenozele valvulare.

Si sa ne gandim ca boala parodontala afecteaza jumatate din oameni. Asta inseamna ca foarte multe probleme cardiovasculare pot fi prevenite cu o igiena orala buna.

Este ca si cum am putea preveni un accident de masina verificand franele inainte de a porni la drum.

Masurile pe care putem sa le luam din timp sunt usor de luat pentru a preveni probleme grave mai apoi.

Verificati si starea de sanatate a inimii!

Daca aveti paradontoza, ati dezvoltat boli de inima deja, sau aveti simptome care sa sugereze boala de inima ( obosela la efort, picioare umflate, dispnee episodica nocturna, palpitatii, durere precordiala),

medicii de la Cardio Help Team –  din Alba Iulia pe strada Crisanei nr 10 –  va pot ajuta.

Va puteti programa acum pentru consult la 0745603880  sau pe pagina Carhio Help Team de programari.

Cardio Help Team

www.cardiohelpteam.ro

Diagnosticam, tratam, explicam.

Diagnosticam precis, tratam personalizat, explicam într-un limbaj pe intelesul fiecaruia in cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, endocrinologie.