Prima pagină » Servicii Clinica Stomatologica Madidentclinic Alba Iulia » Importanța renunțării la fumat pentru succesul implantului dentar

Importanța renunțării la fumat pentru succesul implantului dentar

Mulți pacienți care doresc să beneficieze de un implant dentar pot subestima impactul fumatului asupra rezultatului tratamentului. Este bine cunoscut faptul că fumatul are efecte negative asupra sănătății în general, însă puțini înțeleg cum acest obicei poate afecta direct succesul unui implant dentar.

Fumatul afectează în mod semnificativ sănătatea orală prin impactul direct asupra gurii și plămânilor.

Există două efecte principale ale fumatului asupra sănătății orale:

  • Fumul de țigară provoacă arsură și uscăciune în cavitatea bucală prin arderea țesuturilor moi și blocarea glandelor salivare.
  • Lipsa producției adecvate de salivă favorizează acumularea bacteriilor și crește riscul de afecțiuni dentare, cum ar fi boala parodontală.

Nicotina din țigară afectează vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea fluxului sanguin. Această reducere a fluxului sanguin poate împiedica vindecarea corectă a implantului dentar, având ca rezultat pierderea acestuia.

Efectele fumatului asupra unui implant dentar sunt multiple și pot include:

  • Scăderea fluxului sanguin către țesuturile osoase și moi din cavitatea bucală.
  • Încetinirea procesului de vindecare a osului și a țesuturilor.
  • Afectarea calității osului.
  • Pierderea osului din jurul implantului.
  • Inflamații în jurul implantului (periimplantită).
  • Reducerea succesului grefelor osoase.


Succesul unui implant dentar depinde în mare măsură de integrarea acestuia în osul maxilarului sau mandibulei. Fumatul imediat după inserarea implantului reduce ritmul de vindecare și crește riscul de infecție, ceea ce poate duce în cele din urmă la pierderea implantului. Studiile arată că pacienții care renunță la fumat cu cel puțin patru săptămâni înainte de procedură și continuă să nu fumeze timp de până la 12 săptămâni după aceea au avut rate de succes similare cu cele ale nefumătorilor.

Este important de menționat că pacienții care fumează în mod regulat prezintă un mediu oral mult mai periculos pentru implanturile dentare. Studii recente au demonstrat că fumătorii pot pierde aproximativ 0,16 mm de volum osos anual. Deși această valoare poate părea mică, pe termen lung duce la pierderea osului din jurul implantului și, în cele din urmă, la eșecul implantului.

De exemplu, un studiu efectuat în Spania la Universitatea din Murcia în 2007 a analizat progresul a 66 de pacienți care au primit 165 de implanturi dentare timp de 5 ani. S-a constatat că rata de eșec a implanturilor dentare la fumători a fost de 15,8%, în comparație cu doar 1,4% în cazul nefumătorilor. Rata de eșec a fost chiar mai mare, de 30,8%, la fumătorii înrăiți (cei care consumă peste 20 de țigări pe zi).

Importanța renunțării la fumat pentru succesul implantului dentar

Importanța renunțării la fumat pentru succesul implantului dentar

Prin urmare, este crucial să înțelegem că fumatul poate reprezenta o amenințare semnificativă pentru succesul unui implant dentar. Alegerea este în mâinile tale: un obicei nesănătos sau un zâmbet frumos și sănătos? Respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului specialist și a tratamentului prescris după intervenția de inserare a implantului dentar îți va permite să te bucuri pe termen lung de beneficiile acestor implanturi dentare.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.

Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065

Zâmbim împreună!  🙂 Echipa Madident!

Programări: 0751802065

WWW.MADIDENTCLINIC.RO