Prima pagină » Servicii » IMPLANTURI DENTARE – Ce este implantul dentar?

IMPLANTURI DENTARE – Ce este implantul dentar?

IMPLANTURI DENTARE – Ce este implantul dentar? Implanturile dentare sunt o replică a dinților naturali și sunt responsabile de returnarea funcției și aspectului dinților lipsă.

Funcția implanturilor dentare fixe este de a înlocui dinții care au fost pierduți și oferă aceeași funcție ca rădăcina dintelui natural.

Titanul, materialul care compune implanturile, acționează ca structura puternică a rădăcinii unui dinte natural.Implantele dentare sunt fabricate pe bază de titan-metal datorită compatibilității lor cu țesuturile osoase și orale. Pentru a obține rezultatul scontat, este esențial să fie folostie cele mai bune implanturi dentare de pe piață.

IMPLANTURI DENTARE – Ce este implantul dentar?

Un implant dentar este plasat în partea superioară sau inferioară a osului maxilar sau mandibular și poate înlocui unul sau mai mulți dinți sau arcul complet al dinților care s-au pierdut din cauza diverselor leziuni sau boli. Putem afirma că implanturile dentare nu dor și nu veți simți disconfort.

Durata de viață implanturilor este cu adevărat lungă, astfel încât acestea necesită aceeași întreținere ca și un dinte natural, inclusiv periajul, ața și vizitele periodice la dentist.

Iată câteva note de bază despre tratamentul implantului dentar:

  • Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale care înlocuiesc dinții pierduți.
  • Odată plasat în os, așteptăm un timp, aproximativ trei luni pentru maxilarul superior și aproximativ două luni maxilarul inferior, până la oseointegrare. Aceasta este ceea ce se numește uniunea biologică a implantului cu osul.
  • În timpul oseointegrării pacientul va purta proteze provizorii.
  • Procedura nu este dureroasă. Cu atât mai mult, pacientul va simți un disconfort ușor după operație, dar niciodată durere.
  • Succesul pe termen lung al implanturilor dentare este foarte mare, ajungând la 97%.
  • Experiența și expertiza implantologului sunt decisive în rata de succes.

Avantajele unui implant dentar:

  • Returnează funcția corectă a dintelui.
  • Estetică și fonație.
  • Durata lunga de viață dacă sunt ingrijite corespunzator.
  • Oferă suport pentru o proteză parțială.
  • Permite mestecarea mai bună a alimentelor.
  • Creste încrederea de a zâmbi, vorbi sau mânca.
  • Creează o stimă de sine bună, sporind sănătatea psihologică generală.
  • Consolidarea încrederii în toate felurile.

Chirurgia cu implant dentar  – Prezentare generală

Chirurgia cu implant dentar este o procedură care înlocuiește rădăcinile dentare cu stâlpi de metal, tip șurub și înlocuiește dinții deteriorați sau lipsă cu dinți artificiali care arată și funcționează la fel ca cei reali. Chirurgia cu implant dentar poate oferi o alternativă binevenită la protezele dentare sau la lucrările de punte care nu se potrivesc bine și poate oferi o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor naturale a dinților nu permite construirea protezelor dentare sau înlocuirea dinților în poduri.

Modul în care se efectuează operația cu implant dentar depinde de tipul de implant și de starea osului maxilar. Chirurgia implantului dentar poate implica mai multe proceduri. Beneficiul major al implanturilor este suportul solid pentru dinții tăi noi – un proces care necesită ca osul să se vindece strâns în jurul implantului. Deoarece această vindecare osoasă necesită timp, procesul poate dura multe luni.

Implanturile dentare sunt plasate chirurgical în osul maxilarului, unde servesc drept rădăcini ale dinților lipsă. Deoarece titanul din implanturi fuzionează cu osul maxilarului, implanturile nu vor aluneca, nu vor face zgomot și nu vor provoca leziuni osoase, așa cum ar putea face podurile fixe sau protezele dentare. Iar materialele nu se pot deteriora ca dinții tăi care susțin lucrările obișnuite de poduri.

În general, implanturile dentare pot fi potrivite pentru dvs. dacă:

  • Au unul sau mai mulți dinți lipsă
  • Aveți un os maxilar care a atins o creștere completă
  • Au un os adecvat pentru a asigura implanturile sau sunt capabili să aibă o grefă osoasă
  • Să aibă țesuturi bucale sănătoase
  • Nu aveți afecțiuni de sănătate care să afecteze vindecarea oaselor
  • Nu pot sau nu doresc să poarte proteze dentare
  • Doriți să vă îmbunătățiți vorbirea
  • Sunt dispuși să se angajeze câteva luni în proces
  • Nu fumați tutun

Riscuri

Ca orice intervenție chirurgicală, operația cu implant dentar prezintă anumite riscuri pentru sănătate. Problemele sunt rare, totuși și, atunci când apar, sunt de obicei minore și ușor de tratat. Riscurile includ:

  • Infecție la locul implantului
  • Vătămarea sau deteriorarea structurilor înconjurătoare, cum ar fi alți dinți sau vase de sânge
  • Leziuni ale nervilor, care pot provoca durere, amorțeală sau furnicături în dinții naturali, gingii, buze sau bărbie
  • Probleme ale sinusurilor, când implanturile dentare plasate în maxilarul superior ies în una dintre cavitățile sinusurilor tale

Cum te pregătești

Procesul de planificare a implanturilor dentare poate implica o varietate de specialiști, inclusiv un medic specializat în afecțiuni ale gurii, maxilarului și feței (chirurg oral și maxilo-facial), un dentist specializat în tratarea structurilor care susțin dinții, cum ar fi gingiile și oasele. (parodont), un stomatolog care proiectează și montează dinți artificiali (medic ortodont) sau, ocazional, un specialist în urechi, nas și gât (ORL).

Deoarece implanturile dentare necesită una sau mai multe proceduri chirurgicale, trebuie să aveți o evaluare amănunțită pentru a vă pregăti pentru proces, inclusiv:

  • Examen stomatologic cuprinzător. Este posibil să aveți radiografii dentare și imagini 3D și aveți modele făcute din dinții și maxilarul dumneavoastră.
  • Revizuirea istoricului dumneavoastră medical. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice afecțiuni medicale și despre orice medicamente pe care le luați, inclusiv medicamentele și suplimentele eliberate fără prescripție medicală. Dacă aveți anumite afecțiuni cardiace sau implanturi ortopedice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice înainte de operație pentru a ajuta la prevenirea infecției.
  • Plan de tratament. Adaptat situației dvs., acest plan ia în considerare factori precum câți dinți trebuie înlocuiți și starea osului maxilar și a dinților rămași.
  • Pentru a controla durerea, opțiunile de anestezie în timpul intervenției chirurgicale includ anestezia locală, sedarea sau anestezia generală. Discutați cu specialistul dumneavoastră stomatologic despre care opțiune este cea mai bună pentru dvs. Echipa dumneavoastră de îngrijire dentară vă va instrui despre mâncarea și băutura înainte de operație, în funcție de tipul de anestezie pe care o aveți. Dacă aveți sedare sau anestezie generală, plănuiți ca cineva să vă ia acasă după operație și așteptați să vă odihniți pentru restul zilei.

La ce te poti astepta

Chirurgia cu implant dentar este de obicei o intervenție chirurgicală în ambulatoriu efectuată în etape, cu timp de vindecare între proceduri. Procesul de plasare a unui implant dentar implică mai mulți pași, inclusiv:

  • Îndepărtarea dintelui deteriorat
  • Pregătirea maxilarului (altoire), când este necesar
  • Plasarea implantului dentar
  • Creșterea oaselor și vindecarea
  • Plasarea bontului
  • Plasarea dintilor artificiali
  • Întregul proces poate dura multe luni de la început până la sfârșit. O mare parte din acest timp este dedicat vindecării și așteptării creșterii unui os nou în maxilar. În funcție de situația dumneavoastră, de procedura specifică efectuată sau de materialele folosite, anumite etape pot fi uneori combinate.

Când este necesară grefarea osoasă

Dacă osul maxilarului nu este suficient de gros sau este prea moale, este posibil să aveți nevoie de grefa osoasă înainte de a vă putea opera de implant dentar. Acest lucru se datorează faptului că acțiunea puternică de mestecat a gurii exercită o presiune mare asupra osului și, dacă nu poate susține implantul, operația probabil ar eșua. O grefă osoasă poate crea o bază mai solidă pentru implant.

Există mai multe materiale de grefă osoasă care pot fi folosite pentru a reconstrui un os maxilar. Opțiunile pot include o grefă osoasă naturală, cum ar fi dintr-o altă locație a corpului dumneavoastră, sau o grefă osoasă sintetică, cum ar fi materialul de substituție osoasă, care poate oferi structuri de sprijin pentru creșterea osoasă nouă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile care vă vor funcționa cel mai bine.

Poate dura câteva luni pentru ca osul transplantat să crească suficient os nou pentru a susține un implant dentar. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie doar de grefarea osoasă minoră, care poate fi făcută în același timp cu operația de implant. Starea osului maxilar determină modul în care procedați.

Plasarea implantului dentar

În timpul operației de plasare a implantului dentar, chirurgul bucal face o tăietură pentru a deschide gingia și a expune osul. Sunt găurite în os unde va fi plasat stâlpul metalic al implantului dentar. Deoarece stâlpul va servi drept rădăcină a dintelui, este implantat adânc în os.

În acest moment, veți avea în continuare un gol în care dintele dvs. lipsește. Un tip de proteză parțială temporară poate fi plasata pentru aspect, dacă este necesar. Puteți îndepărta această proteză pentru curățare și în timp ce dormiți.

În așteptarea osteointegrării

Odată ce pilonul metalic al implantului este plasat în osul maxilarului, începe osteointegrarea . În timpul acestui proces, osul maxilar crește și se unește cu suprafața implantului dentar. Acest proces, care poate dura câteva luni, ajută la furnizarea unei baze solide pentru noul tău dinte artificial – la fel cum fac rădăcinile pentru dinții tăi naturali.

Amplasarea bontului

Când osteointegrarea este completă, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a plasa bontul – piesa unde se va atașa în cele din urmă coroana. Această intervenție chirurgicală minoră se face de obicei cu anestezie locală în ambulatoriu.

Pentru a plasa bontul:

  • Chirurgul oral vă redeschide gingia pentru a expune implantul dentar
  • Bontul este atașat de implantul dentar
  • Țesutul gingival este apoi închis în jurul, dar nu peste, bont

În unele cazuri, bontul este atașat de stâlpul metalic al implantului dentar atunci când acesta este implantat. Asta înseamnă că nu veți avea nevoie de un pas chirurgical suplimentar. Cu toate acestea, deoarece bontul iese dincolo de linia gingiei, este vizibil atunci când deschideți gura – și așa va fi până când medicul dentist va termina proteza dentară. Unii oameni nu le place acest aspect și preferă ca bontul să fie plasat într-o procedură separată.

După plasarea bontului, gingiile dumneavoastră trebuie să se vindece timp de aproximativ două săptămâni înainte ca dintele artificial să poată fi atașat.

Alegerea noilor dinți artificiali

Odată ce gingiile tale se vindecă, vei avea mai multe impresii făcute din gură și dinții rămași. Aceste amprente sunt folosite pentru a face coroana – dintele tău artificial cu aspect realist. Coroana nu poate fi plasată până când osul maxilarului este suficient de puternic pentru a sprijini utilizarea noului dinte.

Dumneavoastră și medicul dumneavoastră dentar puteți alege dinți artificiali care sunt detașabili, fixați sau o combinație a ambelor:

Amovibil. Acest tip este similar cu o proteză detașabilă convențională și poate fi o proteză parțială sau completă. Conține dinți artificiali albi, înconjurați de gumă de plastic roz. Este montat pe un cadru metalic care este atașat de bontul implantului și se fixează bine în poziție. Poate fi îndepărtat cu ușurință pentru reparații sau curățare zilnică.

Fix. În acest tip, un dinte artificial este permanent înșurubat sau cimentat pe un bont individual de implant. Nu puteți îndepărta dintele pentru curățare sau în timpul somnului. De cele mai multe ori, fiecare coroană este atașată de propriul implant dentar. Cu toate acestea, deoarece implanturile sunt excepțional de puternice, mai mulți dinți pot fi înlocuiți cu un singur implant dacă sunt legați împreună.

După procedură

Indiferent dacă aveți o intervenție chirurgicală de implant dentar într-o etapă sau în mai multe etape, este posibil să experimentați unele dintre disconforturile tipice asociate cu orice tip de intervenție chirurgicală dentară, cum ar fi:

  • Umflarea gingiilor și a feței
  • Vânătăi ale pielii și gingiilor
  • Durere la locul implantului
  • Sângerare minoră
  • Este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru durere sau antibiotice după operația de implant dentar. Dacă umflarea, disconfortul sau orice altă problemă se agravează în zilele de după operație, contactați chirurgul oral.
  • După fiecare etapă a intervenției chirurgicale, poate fi necesar să consumați alimente moi în timp ce locul chirurgical se vindecă. De obicei, chirurgul dumneavoastră va folosi cusături care se dizolvă de la sine. Dacă cusăturile tale nu se autodizolvă, medicul le îndepărtează.

Rezultate

Majoritatea implanturilor dentare au succes. Uneori, însă, osul nu reușește să fuzioneze suficient cu implantul metalic. Fumatul, de exemplu, poate contribui la eșecul implantului și la complicații.

Dacă osul nu reușește să fuzioneze suficient, implantul este îndepărtat, osul este curățat și puteți încerca din nou procedura în aproximativ trei luni.

Vă puteți ajuta lucrările dentare – și dinții naturali rămași – să dureze mai mult dacă:

  • Practicați o igienă orală excelentă. La fel ca și în cazul dinților naturali, păstrați curate implanturile, dinții artificiali și țesutul gingival. Periile special concepute, cum ar fi o periuță interdentară care alunecă între dinți, pot ajuta la curățarea colțurilor din jurul dinților, gingiilor și stâlpilor metalici.
  • Consultați-vă regulat medicul dentist. Programează-ți controale stomatologice pentru a asigura sănătatea și buna funcționare a implanturilor tale și urmărește sfaturile pentru curățări profesionale.
  • Evitați obiceiurile dăunătoare. Nu mestecați articole dure, cum ar fi gheața și bomboane tari, care vă pot rupe coroanele sau dinții naturali. Evitați tutunul care pătează dinții și produsele cu cofeină. Fă-ți tratament dacă scrâșni din dinți.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.
Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065
WWW.MADIDENTCLINIC.RO
Programări: 0751802065;
Zâmbim împreună!  🙂 Echipa Madident!