Prima pagină » Chirurgie orală » Implant dentar – Beneficii riscuri și indicații pentru succes.

Implant dentar – Beneficii riscuri și indicații pentru succes.

Implantul dentar – Beneficii riscuri și indicații pentru succes

Implantul dentar reprezintă soluția ideală pentru înlocuirea unui dinte lipsă, oferind rezistență, stabilitate și estetică superioare. Indiferent dacă vă lipsește un singur dinte sau mai mulți, coroanele ancorate pe implant, punțile sau protezele dentare vă pot restabili aspectul, funcționalitatea și sănătatea gurii. Cu toate acestea, este esențial să cunoașteți riscurile posibile și să urmați anumite reguli pentru a le evita.

Riscurile asociate implanturilor dentare

Deși implanturile dentare oferă numeroase beneficii, inserarea lor este o procedură chirurgicală serioasă, implicând anumite riscuri. Unul dintre cele mai mari pericole după plasarea unui implant dentar este infecția în zona intervenției. Pentru a preveni aceasta, igiena orală corectă este obligatorie. Curățarea dinților după fiecare masă este imperativă, iar periajul implanturilor dentare se realizează la fel ca și în cazul dinților naturali, fiind recomandat și utilizarea periilor interdentare sau cu vârf conic.

Cel mai important aspect în menținerea integrității unui implant dentar este zona de contact între gingie și titanul implantului, care formează un „sigiliu biologic” ce protejează implantul dentar integrat în os de bacteriile din cavitatea bucală. Neglijarea igienei în jurul implanturilor poate duce la respirație urât mirositoare, inflamații gingivale și, pe termen lung, la pierderea osului de suport al implantului.

Un alt risc rar întâlnit este eșecul osteointegrării, când implantul dentar nu se integrează corespunzător cu osul. De asemenea, există riscul ca pacientul să rupă lucrarea provizorie prin consumul de alimente dure, însă este crucial să nu neglijați vizitele regulate la medic chiar și în această situație.

Pierderea implantului dentar poate avea loc în timp, chiar și după o operație reușită. Este important să fiți conștienți de factorii care pot contribui la această problemă, cum ar fi igiena dentară deficitară și acumularea de plăci bacteriene.

Implantul dentar – Beneficii riscuri și indicații pentru succes

Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, care, deși foarte rar, poate provoca reacții inflamatorii sau alergice la anumiți pacienți.

O altă problemă posibilă, dar rar întâlnită, este deteriorarea țesutului din jurul implantului, în special a nervilor. Plasarea implantului prea aproape de un nerv poate cauza dureri cronice la nivelul obrazului, gingiei, limbii sau buzelor. Leziunile nervilor pot fi temporare sau permanente și pot necesita îndepărtarea implantului dentar. Această problemă este de obicei rezultatul erorilor făcute de medici fără experiență.

Indicații pentru succesul implanturilor dentare

Când vine vorba de implanturile dentare, cel mai mare dor al pacienților care și-au pierdut dinții este restabilirea funcționalității danturii. Pentru a beneficia pe termen lung de implanturi dentare, este crucial să respectați următoarele condiții:

Alegerea unui specialist în implantologie cu experiență pentru a reduce riscurile și a evita complicațiile postoperatorii.
Respectarea indicațiilor medicului implantolog cu strictețe.
Consumul de alimente pasate sau lichide în timpul purtării lucrărilor provizorii.
Prezentarea la controalele periodice atunci când observați orice schimbare la nivelul implanturilor dentare.
Efectuarea detartrajului și periajului profesional la fiecare 6 luni.

Implant dentar – Beneficii, riscuri și indicații pentru succes.


Cu o atenție adecvată și respectarea instrucțiunilor medicului, implanturile dentare pot fi o soluție durabilă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.

Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065

Zâmbim împreună!  🙂 Echipa Madident!

Programări: 0751802065

WWW.MADIDENTCLINIC.RO