Prima pagină » Servicii Clinica Stomatologica Madidentclinic Alba Iulia » IMPLANTOLOGIA – O RAMURA A STOMATOLOGIEI BAZATĂ PE IMPLANTULUI DENTAR

IMPLANTOLOGIA – O RAMURA A STOMATOLOGIEI BAZATĂ PE IMPLANTULUI DENTAR

IMPLANTOLOGIA - O RAMURA A STOMATOLOGIEI BAZATĂ PE IMPLANTULUI DENTAR
IMPLANTOLOGIA – O RAMURA A STOMATOLOGIEI BAZATĂ PE IMPLANTULUI DENTAR

Implantologia ca ramura a stomatologiei bazata pe implantul dentar. Un dinte natural are doua componente principale: Coroana si radacina. Coroana este partea vizibilă a dintelui, iar rădăcina este situată sub linia gingiei, în osul maxilarului.

Implantologia este ramura stomatologiei dedicată implanturilor dentare. Implantul dentar este o rădăcină artificială a dintelui care se introduce în osul maxilarului (fie maxilar, fie mandibulă). Adesea ia forma unui șurub care este compus din titan sau aliaj de titan.

IMPLANTUL ÎNLOCUIEȘTE DINTII LIPSĂ

Implanturile dentare pot fi luate în considerare pentru pacienții cărora le lipsește unul sau mai mulți dinți.

Un implant dentar singur nu înlocuiește un dinte natural. Un bont trebuie montat pe implant odată ce acesta din urmă a fost introdus în osul maxilarului.

În funcție de numărul de dinți de înlocuit, se va pregăti și se va instala pe bont(e) o coroană artificială, o proteză totală sau parțială sau o punte. Dacă pacientului îi lipsește un singur dinte, va fi suficientă o singură coroană. Dacă trebuie înlocuiți mai mulți dinți, sunt disponibile multe opțiuni: utilizarea unui singur implant cu mai multe coroane unite printr-o punte sau o proteză sau utilizarea mai multor implanturi cu coroane distincte. Aceasta alegere este la latitudinea pacientului, conform planului de tratament recomandat de specialistul implantologie.

O PROCEDURA AMBULATORIE FACUT SUB ANESTEZIE LOCALA

Introducerea implanturilor dentare este o procedură chirurgicală care se efectuează de obicei la clinică și sub anestezie locală.

Mai mulți profesioniști din domeniul sănătății dentare sunt calificați pentru a instala implanturi dentare: stomatologi, chirurgi buco-maxilo-faciale, parodontisti și alți specialiști în stomatologie. Acești profesioniști trebuie să aibă o pregătire extinsă în implantologie. Dentiștii și proteticienii sunt adesea specializați în fabricarea de coroane, punți și proteze care sunt montate pe implanturi.

Per-Ingvar Brånemark – părintele implantologiei dentare

IMPLANTOLOGIA – FUNDAL ISTORIC

În anii 1950, suedezul Per-Ingvar Brånemark a descoperit biocompatibilitatea titanului cu corpul uman. După mulți ani de cercetări, în sfârșit, la mijlocul anilor 1980, tehnica implantului dentar a devenit cunoscută și a început să se răspândească în întreaga lume.

Profesorul Brånemark, care este recunoscut ca părintele implantologiei dentare moderne, este și cel care a descoperit fenomenul de osteointegrare, abilitatea osului viu de a fuziona cu implanturile de titan. Osteointegrarea ancorează solid implantul în maxilar, la fel ca o rădăcină naturală a dintelui. De altfel, este demonstrat că implanturile dentare din titan sunt rezistente la forțele de mestecat și fiabile pe termen lung. Mai mult, atunci când osteointegrarea este finalizată în jurul implantului, singura modalitate de a îndepărta acest implant este găurirea osului care se află în jurul acestuia.

TITANUL, UN MATERIAL BIOCOMPATIBIL

Conceptul de respingere a implantului, o complicație care apărea când implanturile erau realizate din materiale care nu puteau fi osteointegrate (de exemplu: oțel și tantal), a dispărut odată cu apariția titanului (un material biocompatibil).

Implantologia devine din ce în ce mai răspândită și este predată în întreaga lume în toate școlile de stomatologie. Până acum, milioane de implanturi osteointegrate au fost introduse în gura pacienților cărora le lipsea unul sau mai mulți dinți naturali.

TITANUL – UN MATERIAL BIOCOMPATIBIL

BENEFICIILE IMPLANTULUI DENTAR

Atunci când un pacient a pierdut unul sau mai mulți dinți, implanturile dentare au multiple avantaje față de alte tratamente care implică proteze amovibile.

  • Implanturile permit instalarea de proteze dentare fixe sau amovibile.
  • Sunt mai confortabile și mai discrete deoarece nu provoacă nicio frecare sau mișcare neplăcută pe gingii ca în cazul protezelor amovibile care nu sunt montate pe implanturi (ex.: proteze parțiale sau complete).
  • Nu este nevoie de adeziv (clei pentru proteze dentare) pentru a menține proteza pe implant.
  • Implanturile oferă o mai bună stabilitate dinților artificiali, ceea ce facilitează mestecatul și digestia, îmbunătățește confortul și facilitează vorbirea.
  • Pacienții nu sunt obligați să-și adapteze dieta.
  • Implanturile permit distribuirea fortelor de mestecat intre implanturi si structurile adiacente ale gurii (gingii, oase si dintii ramasi), ceea ce ajuta la reducerea stresului asupra acestor structuri. Când dinții sănătoși sunt încă în gură, pacientul se poate aștepta să poată păstra acești dinți rămași mai mult decât dacă nu ar fi instalat niciun implant și dacă spațiul creat de dinții lipsă a rămas liber.
  • Implanturile contribuie la conservarea osului alveolar (osul care susține dinții) împiedicând resorbția acestuia acolo unde dinții lipsesc. De fapt, atunci când lipsește un dinte, osul alveolar care obișnuia să-l susțină nu mai este stimulat și se deteriorează treptat.
  • Implanturile nu necesită șlefuirea și modificarea dinților adiacenți (ca în cazul unei punți tradiționale).
  • Implanturile dau impresia de a avea dinți naturali, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional, și acționează ca o rădăcină artificială ancorată în osul maxilarului, ca o rădăcină naturală a dintelui. Prin urmare, pacienții își pot recăpăta integritatea trăsăturilor faciale care au fost afectate de pierderea mai multor dinți.
  • Cele două componente principale ale unui implant (coroana artificială și implantul în sine) nu vor fi afectate de carie.

OSTEOINTEGRAREA – abilitatea osului viu de a fuziona cu implanturile de titan.

Odată ce osteointegrarea este completă, implanturile rareori trebuie înlocuite și, prin urmare, oferă o soluție fiabilă și pe termen lung. În ciuda costului inițial ridicat, implantul dentar este o investiție bună având în vedere speranța de viață.

IMPLANTOLOGIA- COSTURI IMPLANT DENTAR

Costurile implanturilor dentare sunt împărțite în două categorii:

Costul intervenției chirurgicale (atunci când implanturile și bonturile dentare sunt introduse în maxilarul pacientului);
Costul restaurării protetice (coroană, punte sau proteză care se va atașa la bontul implantului).

costuri implant dentar

IMPLANTOLOGIA – COSTURILE IMPLANTULUI DENTAR VARIAZA ÎN FUNCTIE DE STAREA DVS. DE SĂNĂTATE

Situația fiecărui pacient este unică și doar medicul dentist și/sau un specialist poate oferi un cost specific pentru un plan de tratament.

Clinca Stomatologica Madident Alba Iulia prin medicii stomatologi și specialiștii săi oferă tratamente de implantologie. Puteți să solicitati un plan de tratament sau sa consultați costurile aici: https://madidentclinic.ro/tarife-stomatologie-madident-clinic-alba-iulia/

Deși sunt mai scumpe decât alte opțiuni de tratament, implanturile dentare reprezintă o soluție fiabilă și pe termen lung. Costul lor este nerecurent și vă poate economisi bani pe termen lung.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.
Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065
WWW.MADIDENTCLINIC.RO
Programări: 0751802065;
Zâmbim împreună!  🙂 Echipa Madident!