Prima pagină » Chirurgie orală » Edentația: Cauzele, consecințele și opțiunile de tratament eficiente pentru lipsa dinților

Edentația: Cauzele, consecințele și opțiunile de tratament eficiente pentru lipsa dinților

Edentația: cauze consecințe și tratamente eficiente

Edentația este absența unuia sau mai multor dinți, fie totală, fie parțială, și poate afecta oameni de toate vârstele. Cauzele acestei probleme pot varia, de la carii dentare și boli gingivale la traume și afecțiuni precum diabetul sau cancerul oral. Edentația poate avea consecințe semnificative asupra funcționării normale a sistemului stomatognat și poate afecta și încrederea și viața socială a unei persoane.

Anodonția reprezintă o formă specifică de edentație, caracterizată de absența dinților datorată neformării mugurelui dentar. Aceasta poate fi clasificată ca hipodonție sau oligodonție, în funcție de numărul de dinți lipsă. Anodonția poate fi cauzată atât de factori genetici, cât și de factori externi, precum tumori ale maxilarelor sau extracții brutale. O atenție specială trebuie acordată în timpul sarcinii pentru a preveni apariția anodonției la nou-născuți.

Edentația: cauze consecințe și tratamente eficiente

Pierderea dinților are consecințe importante asupra calității vieții și sănătății generale.

Spațiile edentate pot provoca dificultăți în masticare, pronunție și digestie, având un impact negativ asupra nutriției și funcționalității sistemului digestiv. Aspectul fizic și încrederea în sine pot fi afectate de lipsa dinților, iar atrofia țesutului osos poate apărea în absența suportului dinților și a implanturilor dentare. Îngrijirea promptă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și pentru a restabili funcția și estetica orală.

Există opțiuni de tratament eficiente disponibile pentru edentație, cum ar fi protezele dentare, punțile dentare, implanturile dentare și alte soluții personalizate. Consultarea cu un medic dentist calificat este crucială pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament, luând în considerare nevoile individuale și condițiile specifice ale pacientului.

Tratamentul prompt și adecvat pentru edentație poate restabili funcția normală a danturii și poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Prin urmare, este important să se acorde atenție semnelor de edentație și să se solicite asistență stomatologică specializată pentru evaluare și intervenție corespunzătoare.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.

Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065

Zâmbim împreună! 😁 Echipa Madident!

Programări: 0751802065

WWW.MADIDENTCLINIC.RO