Prima pagină » Chirurgie orală » Implant dentar: Durata de viață și factorii de influență

Implant dentar: Durata de viață și factorii de influență

Pacienții care doresc să înlocuiască dinți lipsă optează din ce în ce mai mult pentru implantul dentar tradițional. Însă o întrebare frecventă este legată de durata de viață a acestui implant dentar și de factorii care o pot influența.

Ce reprezintă implantul dentar?

Implantul dentar este o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Realizat din materiale rezistente, cum ar fi titanul sau zirconiul, implantul dentar se inseră în os și funcționează ca o rădăcină a dintelui natural. Dar cât de mult rezistă un implant dentar pe termen lung?

Durata de viață a implantului dentar

Rata de succes și durata de viață a implantului dentar

Statisticile arată că implantul dentar are o rată de succes de peste 95% la nivel mondial, calculată pe o perioadă de 10 ani. În general, un implant dentar bine întreținut poate dura chiar și zeci de ani. Totuși, lucrările dentare montate pe implanturi necesită înlocuire la aproximativ 10-15 ani.

Importanța îngrijirii și factorii de influență

Pentru a asigura o durată de viață cât mai lungă a implantului dentar, este crucial să se efectueze controale periodice regulate, de cel puțin două ori pe an. Studiile arată că persoanele care nu fumează și nu fac exces de alcool au o probabilitate mai mare ca implanturile dentare să reziste pe termen lung.

Igiena dentară deficitară poate influența durata de viață a unui implant dentar. Există și factori care nu pot fi controlați de medic, cum ar fi bolile cu care pacientul se confruntă. De exemplu, fumatul sau boala parodontală pot afecta durabilitatea implantului. Radioterapia poate afecta osul și, implicit, implantul pe termen lung.

Procesul de inserare și etapele implantului dentar

În prima etapă, implantul dentar este inserat în os, în locul rădăcinii dintelui lipsă. Dacă pacientul nu dispune de suficient os, se poate efectua o adiție osoasă, folosind material de umplutură. Există mai multe tipuri de grefe osoase disponibile, cum ar fi autogrefele (din propriul pacient), alogrefele (de la un alt pacient), xenogrefele (de origine animală) și aloplasticele (artificiale).

După aproximativ 6 luni, perioadă în care implantul se integrează în os, se atașează bontul de vindecare, care reprezintă partea centrală a implantului dentar. Ulterior, un medic specialist în protetică dentară poate realiza coroana, componenta vizibilă și funcțională a dintelui.

Durata de viață a implantului dentar

Dacă ai nevoie de unul sau mai multe implanturi dentare și cauți o echipă profesionistă în domeniul stomatologic, contactează-ne pentru a beneficia de consultanță de specialitate. Avem medici experimentați care vor ști să te îndrume în alegerea cea mai potrivită.

Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.

Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065

Zâmbim împreună! 😁 Echipa Madident!

Programări: 0751802065

WWW.MADIDENTCLINIC.RO