Albirea dinților este la modă. Venitul anual al industriei de albire dentară se ridică la… 11.000 milioane USD. Colgate, un grup mare de paste de dinți și produse pentru sănătatea orală, de exemplu, controlează 29% din această piață.
În mijlocul unei oferte diverse și nu întotdeauna transparente, pacientului nu este ușor să aleagă cea mai sigură, eficientă și mai puțin costisitoare strategie!
Clinica Stomatologica MADIDENT Alba Iulia dorește să își informeze pacienții care doresc să practice albirea dentară profesională.
Practicată de profesioniștii din domeniul sănătății bucale, albirea dentară poate fi eficientă și efectuată fără pericol.
Dintii nu sunt albi!
Desigur, dinții nu sunt complet albi. Cu toate acestea, mass-media a difuzat și impus imaginea unui zâmbet de referință cu dinții foarte albi, de multe ori ca urmare a retuşurilor fotografiilor! Această evaluare socială a zâmbetului orbitor a avut efecte foarte pozitive asupra sănătății dentare prin încurajarea oamenilor să-și trateze dinții. De asemenea, stă la baza tendinței de albire dentară, ale cărei obiective pot varia de la dobândirea unui zâmbet strălucitor pentru un interviu profesional până la albirea ocazională pentru o simplă seară cu prietenii…
Culoarea naturală a dinților variază de la persoană la persoană.
Culoarea obișnuită este „fildeș”, culoare puternic influențată de colorarea dentinei situată adânc în dinte sub smalț.
Odată cu vârsta, dinții devin mai întunecați. Culoarea dinților, se știe bine, este modificată de coloranții alimentari. In plus, albul dintilor este influentat si de culoarea mediului lor: culoarea gingiilor, buzelor sau a pielii modifica perceptia pe care o avem despre culoarea dintilor chiar daca nuanta lor nu se schimba.
Anumite elemente joacă un rol important în culoarea dinților noștri. Astfel, prin efect de contrast, dintii vor aparea mai albi la persoanele care au pielea inchisa la culoare, care se machiaza cu pigmenti destul de inchisi la culoare (fond de ten, ruj).
Vârsta nu ajută: dinții tind în mod natural să capete o nuanță mai închisă în timp. Mai mulți factori explică acest fenomen:
- Coloranti din alimente: (cafea, ceai, sifone colorate precum cola, vin rosu etc.);
- tartrul care se acumulează adesea în regiunea incisivă inferioară;
- devitalizarea dintilor (dupa tratament radicular sau un accident cu traumatism dentar, de exemplu);
- ţigara;
- anumite tratamente medicamentoase.
De asemenea, este necesar să se aibă în vedere existența unor boli specifice care provoacă modificări ale colorării dinților.
Numim discromie modificările de colorare pe care le pot suferi dinții.
Se disting două clase:
- discromii primare;
- discromii dobândite.
După cum indică numele lor, discromiile primare sunt decolorări intrinseci ale dintelui. Sunt permanente, dintele fiind colorat în masă.
Discromii primare
Discromiile primare (sau intrinseci) au două origini principale, care sunt:
- patologice;
- medicate.
De remarcat faptul că acestea pot fi consecutive unui consum de produse în timp ce dinții erau în plină formare. Aceasta explică caracterul lor definitiv.
Discromiile dobândite ale dinților vii sunt singurele asupra cărora poate acționa așa-numita albire a dinților externi. Ele ajung doar la suprafața dintelui și sunt sensibile fie la abrazivi de suprafață, fie la agenți de albire. Discromiile dobandite ca urmare a devitalizarii dintilor sunt accesibile doar albirii interne efectuate de medicul stomatolog.
Albirea dinților
Abrazivi de suprafață sau agenți de albire?
Albirea dinților nu este o procedură medicală. Nu face dinții mai sănătoși.
Pentru a satisface această cerere, există două tipuri de metode de albire a dinților:
- abrazive și substanțe pentru îndepărtarea petelor;
- produse de albire.
Albirea suprafeței: abraziunea și dizolvarea petelor de smalț
Acestea sunt produse alcătuite din substanțe abrazive menite să îndepărteze petele care afectează smalțul dinților de suprafață și substanțe chimice care pot ajuta la dizolvarea chimică a unora dintre aceste pete. Nu conțin peroxizi, care sunt componentele majore ale produselor de albire cu adevărat.
În această categorie, trebuie să plasăm pastele de dinți care pretind că albesc dinții și gumele de mestecat și alte gume de mestecat care ar elimina decolorarea suprafeței.
Pastele de dinți „Dinți albi” pot da iluzia de albire a dinților prin abraziune și dizolvarea petelor.
Cu toate acestea, pastele dentare de orice fel nu pot schimba culoarea naturală a dintelui sau chiar nu pot lumina o pată care afectează dintele în profunzime dincolo de primii microni ai suprafeței smalțului.
La unele paste de dinți albe se adaugă covarină albastră, un colorant chimic. Într-adevăr, covarina albastră aderă la suprafața dinților și, prin urmare, dă o iluzie optică a dinților mai puțin galbeni. Pastele de dinți folosite de două ori pe zi lucrează între 2 și 6 săptămâni înainte de a da impresia de „dinți mai albi”. Cele care conțin covarină (Close-up de la Colgate, Signal White system, Pronamel de la Sensodyne de exemplu) pot avea, conform literaturii de specialitate, un efect imediat. Cu toate acestea, pacientul trebuie să știe că efectul legat de depunerea aderente a covarinei este de scurtă durată (15 zile conform Bortolatto).
Are o pastă de dinți care conține covarină albastră vreun efect asupra dinților albiți? Acestea nu sunt produse care pot asigura albirea dentara de lunga durata. În plus, asocierea cu produse abrazive (silice) poate constitui un pericol pentru soliditatea dinților, în special la subiecții tineri al căror smalț nu este complet matur (mineralizat). Marii producători de pastă de dinți sunt reticenți în a comunica coeficientul de abraziune (RDA: abraziune relativă a dentinei) chiar dacă utilizarea unei paste de dinți a cărei abrazibilitate este mai mare de 80 se poate dovedi dăunătoare conform diviziei de medicină preventivă a dentinei de la Universitatea din Zurich (https:/) /www.sso.ch/fileadmin/upload_sso/2_Zahnaerzte/2_SDJ/SDJ_2015/SDJ_11_2015/SDJ_2015-11_research-2.pdf). Această mențiune nu este scrisă pe tub și pacientul are foarte puțin acces la aceste date „confidențiale”! În Elveția, marca Candida (Migros) indică totuși clar valoarea RDA pe site-ul LeShop.
Aceste produse (pastă de dinți sau gumă de mestecat) au doar o eficacitate relativă. În cel mai bun caz, pot elimina doar petele superficiale. Nu toate pot fi folosite zilnic cu riscul de a vă deteriora smalțul dinților. Daca nu esti multumit de efectul lor de albire asupra dintilor tai, discuta cu medicul dentist care te va putea indruma catre o strategie mai eficienta.
Agenți de albire
Sunt sigure dacă sunt respectate contraindicațiile și protocolul este respectat cu strictețe. Toate au un efect temporar. Albirea dinților nu este niciodată permanentă.
Toate aceste produse au ca principală substanță activă peroxid de hidrogen (ingredientul activ al peroxidului de hidrogen) care este capabil să modifice culoarea dintelui în profunzime.
Acest proces este oferit de:
- saloane cosmetice (institute, smile bars);.
- stomatologi si igienisti dentari;
- industria care a adus acasă truse de albire dentară pe piață.
Dinți vii sau dinți mortificați?
În funcție de faptul că dinții decolorați sunt vii (vitali) sau devitalizați (nevitali), tehnicile de albire variază în:
- albirea vitală: se referă la dinții a căror colorare este rezultatul depunerilor exogene (cafea, tutun, cola etc.);
- albirea non-vitala: se refera la dintii a caror culoare gri este rezultatul modificarilor metabolice care apar in urma devitalizarii spontane sau terapeutice (de catre medicul stomatolog) a dintelui sau a dintilor.
Pentru dinții nevitali, albirea este facut exclusiv de stomatolog. Un gel de peroxid de hidrogen foarte concentrat (35%) se depune în interiorul dintelui și își schimbă culoarea din interior spre exterior. Această metodă poate lăsa pe smalț tonuri diferite, mai ales dacă dintele de tratat avea deja mai multe nuanțe de culoare. Într-un caz ca acesta, este mai bine să recurgeți la un furnir decât la albirea internă pentru un dinte nevital:
În acest context, în care se vor efectua cel puțin două fațete pe incisivi, vă poate fi oferită o albire internă prealabilă de către medicul dentist pentru a standardiza nuanțele de fundal înainte de efectuarea fațetelor.
Atenție: perboratul de sodiu este interzis de Uniunea Europeană pentru albirea internă a dinților. De fapt, acest produs este eficient si stabil, evaluarea sa pe termen lung nu a scos la iveala nicio problema in conditii conventionale de utilizare (canal dentar sub o obturatie temporara bine sigilata). Dar perboratul de sodiu este clasificat ca CMR, adică cancerigen, mutagen și/sau toxic pentru reproducere; este deci total interzis. Romania nu are o prevedere de reglementare specifică privind perboratul de sodiu, dar aplică prevederi europene pentru toate produsele cu marcaj „CE”.
Diferite tehnici de albire
Există trei tipuri principale de tehnici de albire.
Ne vom orienta alegerea în funcție de numărul de dinți care urmează a fi tratați și de importanța decolorării acestora.
Cele trei tehnici principale existente sunt:
- Albirea dintilor la cabinetul stomatologic – Consista in plasarea unui gel în cabinetul medicului stomatolog cu activarea lămpii. Eficacitatea acestei metode nu este superioară celei a albirii la domiciliu și este mai costisitoare (Ahrari Fet al. The efficacy of laser-assisted in-office bleaching and home bleaching on sound and demineralized enamel. Laser Therapy. 2015;24(4):257-264.)
- Albire la domiciliu cu gutiera sau atela – Consista in purtarea gutierei sau atelei la domiciliu cu un gel de albire. Cea mai buna eficacitate pare sa se obtina cu peroxid de carbamida 10% care este echivalent cu albirea mai agresiva, dar nu mai mult. Aceste două produse sunt superioare peroxidului de hidrogen și sunt disponibile în Romania doar cabinetele stomatologice.
- Albirea acasă fără gutiera sau atela. Consista in periajul cu un amestec de pastă de dinți-soluție de albire. Nu există date referitoare la superioritatea acestei metode în comparație cu utilizarea exclusivă a pastei de dinți, despre care am văzut că este foarte temporară.
Cat costa albirea dinților?
Puteti consulta aici lista Tarife Stomatologice Madident Clinic Alba Iulia
Care sunt riscurile albirii dintilor?
Albirea dinților: riscuri asociate cu peroxidul de hidrogen
Pericolele albirii dintilor legate de peroxid de hidrogen (H2O2) depind foarte mult de frecvența ședințelor de albire efectuate.
Într-adevăr, atunci când este foarte diluat, peroxidul de hidrogen nu este foarte periculos.
Cele mai frecvente riscuri
Principalele riscuri asociate cu peroxidul de hidrogen atunci când atinge anumite concentrații sunt:
- hipersensibilitate dentară (sensibilitate crescută la schimbările de temperatură);
- alterarea smalțului (totuși cea mai dură parte a corpului) care devine mai poroasă;
- slăbirea dinților;
- iritatie: piele,membrana mucoasă,ochi,stomac,intestin, tractul respirator.
Aceste efecte sunt doar temporare (nu sunt cunoscute efectele exacte pe termen lung ale acestor produse).
La niveluri deosebit de ridicate, testele cu șobolani au evidențiat efecte asupra greutății corporale, sângelui și diferitelor organe interne.
Riscuri in albirea dinților
În funcție de tehnicile de albire utilizate, ești expus unui risc mai mare sau mai mic.
In general, majoritatea tratamentelor de albire a dintilor folosesc peroxid de hidrogen (mai bine cunoscut sub numele de peroxid de hidrogen).
- Acest agent de albire se foloseste in cantitati variabile in functie de tehnicile folosite, dar trebuie sa ramana in toate cazurile sub o doza maxima de 0,1% stabilita de Comisia Europeana (din 20 septembrie 2011).
- În Europa, produsele care conțin între 5 și 20% peroxid de hidrogen trebuie raportate ca nocive (există risc de iritare a ochilor și a pielii), iar cele între 0,1 și 6% nu pot fi vândute doar medicilor stomatologi.
- Acest agent de albire este cel mai probabil să fie periculos. Într-adevăr, nediluat, peroxidul de hidrogen înghițit în cantități mari poate fi fatal.
- Cu toate acestea, se estimează că utilizatorii de produse pentru albirea dinților înghit până la 25% din peroxidul de hidrogen folosit.
Albirea dinților: riscuri asociate cu peroxidul de carbamidă
În funcție de tehnicile de albire utilizate, ești expus unui risc mai mare sau mai mic.
Studiile raportează hipersensibilitate ușoară până la moderată și/sau iritație gingivală. Aceste efecte secundare sunt direct proporționale cu concentrația de înălbitor. La utilizarea peroxidului de carbamidă 16%, hipersensibilitatea a fost foarte semnificativ mai mare în prima și a treia săptămână de aplicare. Cu toate acestea, gradul de sensibilitate raportat de pacienți nu a fost diferit între grupurile cu 16% sau 10% peroxid de carbamidă și majoritatea pacienților raportează sensibilitate mică sau deloc.
Toți subiecții raportează sensibilitate temporară care dispare la scurt timp după întreruperea aplicării produsului. Aceste studii confirmă rezultatele studiilor anterioare care nu arată nicio diferență semnificativă de sensibilitate, indiferent de creșterea concentrației de înălbitor.
- Brunton, P.A., R. Ellwood și R. Davies. 2004. Un studiu de șase luni a două produse de albire dentară autoaplicate care conțin peroxid de carbamidă. Stomatologie operativă 29 6: 623–626.
- Zekonis, R., B.A. Matis, M.A. Cochran, S.E. Al Shetri, G.J. Eckert și T.J. Carlson. 2003. Evaluarea clinică a tratamentelor de albire în cabinet și la domiciliu. Operative Dentistry 28 2:114–121.
- Kihn, P.W., D.M. Barnes, E. Romberg și K. Peterson. 2000. O evaluare clinică a agenților de albire a dinților cu peroxid de carbamidă 10% față de 15%. Journal of the American Dental Association 131 10: 1478–1484.
Albiți-vă dinții și evitați riscurile asociate cu utilizarea peroxizilor
Trebuie luate mai multe măsuri de precauție pentru a evita riscurile asociate cu utilizarea peroxidului de hidrogen atunci când doriți să vă albiți dinții:
- Nu depășiți dozele recomandate;
- nu reînnoiți cererea prea des;
- Dacă aveți îndoieli, contactați medicul dentist;
În ceea ce privește pastele de dinți și apă de gură care conțin concentrații scăzute de peroxid de hidrogen, utilizarea lor nu pune probleme deoarece H2O2 se descompune rapid sub acțiunea salivei, ceea ce spune multe despre eficiența lor…
Oricum, avand in vedere cantitatile inghitite, este de preferat sa nu se foloseasca apa de gura mai mult de 24 de luni consecutive si mai mult de 6 luni la rand pentru pastele de dinti care le contin. Totuși, aceasta depinde de concentrațiile de peroxid de hidrogen ale diferitelor ape de gură și paste de dinți albe utilizate.
Albirea dinților – Contraindicații generale pentru albirea dentară
Pe lângă riscurile amintite, este în orice caz recomandat să evitați albirea dinților dacă:
- ai sub 16 ani (exista hipersensibilitate dentara pana la varsta respectiva);
- sunteți însărcinată sau alăptați;
- ai sensibilitate dentara;
- suferim de probleme: gingii (gingivita),parodontita, carii, avem plombe prost plasate.
Vă așteptăm în cabinetele noastre din Alba Iulia și Abrud.
Alba iulia Strada Zlatnei nr.22, Alba Iulia 510002, România 0751 802 065 | Abrud Strada Detunata 93, Abrud 515100, România 0751 802 065
WWW.MADIDENTCLINIC.RO
Programări: 0751802065;
Zâmbim împreună! 🙂 Echipa Madident!